< Rozgrzewańców zimowych jest dużo, ale po ostatnich próbach na szczyt mojej listy zawędrował poncz. Jest przepyszny i idealnie nadaje się na karnawałowe przyjęcia, czy zimowe spotkania z przyjaciółmi. I mimo, że wymaga trochę dłuższego przygotowania niż kultowe grzane wino to jestem pewna, że trafi na listę waszych karnawałowych bestsellerów. Poncz: butelka półwytrawnego czerwonego wina, ewentualnie rum, litr czarnej herbaty, łyżka miodu, 2 łyżki soku malinowego, 2 laski cynamonu, 5 goździków, 2 sztuki anyżu, kawałek imbiru pokrojonego w plastry, jedna cytryna, jedna pomarańcza. Zaparzamy litr herbaty , wrzucamy anyż, cynamon, goździki, imbir. Odstawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy torebki herbaty. Dolewamy butelkę czerwonego wina. Podgrzewamy.Można dodać rumu. Dosładzamy miodem, albo sokiem malinowym. Dodajemy pokrojone plastry cytryny i pomarańczy. W wersji luksusowej moża dodać suszone śliwki, morele, orzechy nerkowca lub migdały.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz