




Powiedzmy sobie szczerze. Ja i ciasta to była do tej pory katastrofa. Umiałam zrobić sernik na zimno, czasami wyszła mi szarlotka, ale na tym był koniec. I jak zobaczyłam ten przepis na marchewkowe ciasto to wiedziałam,że musi się udać. I wiedziałam, że dopóki nie spróbuję to się nie dowiem. Spróbowałam, zrobiłam , wyszło przecudownie.
składniki:
3 jaja,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki kefiru,
2 szklanki mąki pszennej ,
1 opakowanie cynamonu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szklanka marchewki startej na tartce o grubych oczkach,
2 szklanki cukru trzcinowego ,
garść orzechów włoskich,
garść pokrojonych w kostkę kawałków ananasa,
garść suszonej żurawiny,
garść rodzynek,
pół szklanki wiórków kokosowych,
masło i mąka do posmarowania formy
lukier:
100 - 150 gram cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
sok z 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, kefir, cukier, olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche; mąkę , cukier cynamon, sól i powoli dodajemy to do masy jajecznej. Następnie po woli wrzucamy bakalie i kawałki ananasa i powoli mieszamy wszystkie składniki. Całość przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy około godziny. Sok z cytryn mieszamy z wodą i po woli dodajemy cukier puder. Smarujemy ostudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz