MARCHEWKOWIEC


Powiedzmy sobie szczerze. Ja i ciasta to była do tej pory katastrofa. Umiałam zrobić sernik na zimno, czasami wyszła mi szarlotka, ale na tym był koniec. I jak zobaczyłam ten przepis na marchewkowe ciasto to wiedziałam,że musi się udać. I wiedziałam, że dopóki nie spróbuję to się nie dowiem. Spróbowałam, zrobiłam , wyszło przecudownie. składniki: 3 jaja, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki kefiru, 2 szklanki mąki pszennej , 1 opakowanie cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka marchewki startej na tartce o grubych oczkach, 2 szklanki cukru trzcinowego , garść orzechów włoskich, garść pokrojonych w kostkę kawałków ananasa, garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, pół szklanki wiórków kokosowych, masło i mąka do posmarowania formy lukier: 100 - 150 gram cukru pudru 2 łyżki gorącej wody sok z 2 cytryn Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, kefir, cukier, olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche; mąkę , cukier cynamon, sól i powoli dodajemy to do masy jajecznej. Następnie po woli wrzucamy bakalie i kawałki ananasa i powoli mieszamy wszystkie składniki. Całość przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy około godziny. Sok z cytryn mieszamy z wodą i po woli dodajemy cukier puder. Smarujemy ostudzone ciasto.

Komentarze