Gulaszem indyjskim zainspirowałam się czytając przepisy Agnieszki Maciąg. I powiem tak. To niesamowite danie, które poprawi nastrój i samopoczucie w zimowe dni.Jest rozgrzewające, zdrowe, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne. I będziecie do niego bardzo często chcieli wracać w jesienne i zimowe dni. Cudowny aromat cynamonu i chilli poprawi nastrój każdemu maruderowi:) A więc do dzieła!
Składniki;
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
1 cukinia,
garść moreli,
garść rodzynek,
1 cebula czerwona,
1 cebula biała,
3 ząbki czosnku,
garść moreli suszonych,
puszka pokrojonych pomidorów,
garść rodzynek,
chili,
cynamon,
sól,
pieprz.
Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek albo oleju kokosowym wszystkie przyprawy aby uwolniła się ich intensywność. Wrzucamy pokrojone w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę czerwoną i żółtą, cukinię i smażymy około 10 -15 minut. Na końcu wrzucamy puszkę pomidorów pokrojonych, suszone morele i rodzynki. Posypujemy natką pietruszki. Można podawać z bagietką lub ryżem albo kaszą gryczaną.
Komentarze
Prześlij komentarz