INDYJSKI SMAK


Gulaszem indyjskim zainspirowałam się czytając przepisy Agnieszki Maciąg. I powiem tak. To niesamowite danie, które poprawi nastrój i samopoczucie w zimowe dni.Jest rozgrzewające, zdrowe, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne. I będziecie do niego bardzo często chcieli wracać w jesienne i zimowe dni. Cudowny aromat cynamonu i chilli poprawi nastrój każdemu maruderowi:) A więc do dzieła! Składniki; 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cukinia, garść moreli, garść rodzynek, 1 cebula czerwona, 1 cebula biała, 3 ząbki czosnku, garść moreli suszonych, puszka pokrojonych pomidorów, garść rodzynek, chili, cynamon, sól, pieprz.
Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek albo oleju kokosowym wszystkie przyprawy aby uwolniła się ich intensywność. Wrzucamy pokrojone w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę czerwoną i żółtą, cukinię i smażymy około 10 -15 minut. Na końcu wrzucamy puszkę pomidorów pokrojonych, suszone morele i rodzynki. Posypujemy natką pietruszki. Można podawać z bagietką lub ryżem albo kaszą gryczaną.

Komentarze