Dynia jest nie tylko bardzo zdrowa, niskokaloryczna, ale przede wszystkim można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Dzisiaj pomysł na szybką zapiekankę. Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Idealne na obiad lub szybką kolację. Gotowi?
Składniki:
200 – 300 g dyni,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 selera,
1 kwaśne jabłko,
1 czerwona lub żółta papryka,
1 burak,
1 pomidor bez skórki,
kawałek cukini,
1 batat,
1 ząbek posiekanego czosnku,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
olej z pestek winogron,
cytryna,
natka pietruszki.
1. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Przyprawiamy, polewamy olejem i sokiem z cytryny.
2. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20- 30 minut.
3.Możemy posypać serem feta i pietruszką.
Smacznego🙂
Komentarze
Prześlij komentarz