W HERBACIANYM RAJU


Tak , jestem herbatnikiem, czyli miłośniczką herbat. Każda wizyta w sklepie czy za granicą kończy się tym, że wracam obładowana nowymi smakami. Taka sytuacja:) Kiedyś wracając z UK miałam chyba 15 kartoników nowych smaków. Herbata jest dobra na wszystko. A ta zimowa , korzenna jest dobra cały rok:) Dzisiaj kilka sprawdzonych, absolutnie rozkoszych przepisów jak zaczarować zimę:) Herbaciane propozycje sprawdzą się idealnie na świąteczne spotkania z rodziną, przyjaciółmi, umilą pakowanie prezentów czy przedświąteczne sprzątanie:) Herbata Tygryska. Jak macie w domowej spiżarni kilka słoików z malinami , to wiecie jak łatwo jest pochłonąć ich zawartość przed zrobieniem herbatki . "Malinowa rozkosz" jest przepyszna i zdrowa . Uchroni was przed każdym przeziębieniem i pomoże zachować doskonały nastrój nawet w najgorszą pogodę. Umieszczamy w kubku , w przezroczystej wysokiej szklance lub słoiku kilka malin ze słoika, odrobinę soku malinowego, torebkę herbaty ekspresowej. Zalewamy wrzątkiem. Ja dodałam jeszcze kilka goździków i laskę cynamonu. Składniki: torebka herbaty ekspresowej, sok malinowy z malinami albo sam sok malinowy, goździki, laska cynamonu.
Herbata Prosiaczka. Uwielbiam tą herbatkę . Zakochałam się w niej w tym roku w Gdańsku. Tak, herbata w połowie sierpnia to dopiero wyzwanie:) Umieszczamy w kubku albo przezroczystej wysokiej szklance łyżkę miodu, pokrojone w plasterki cytrusy i torebkę ulubionej herbaty np. z owoców cytrusowych albo zwykłej. Bardzo ciekawie sprawdzi się tutaj earl grey. Zalewamy wrzątkiem. Ja dodałam jeszcze 2 pasterki imbirku , kilka goździków i laskę cynamonu. Składniki: Torebka herbaty owocowej, 2 grube plastry grejfruta, kawałek korzenia imbiru, sok grejfrutowy, łyżka miodku, kilka goździków, laska cynamonu. '
Herbatka Puchatka. I absolutny klasyk. "Herbatka Puchatka"w wersji z miodem lub bez miodku. Z odrobiną soku pomarańczowego albo konfitury pomarańczowej. Z dużą ilością goździków a nawet plastrami imbiru. Mój codzienny towarzysz w czasie sezonu jesienno- zimowego. Umieszczamy w kubku albo przezroczystej wysokiej szklance łyżkę miodu, pokrojone w plasterki cytrusy i torebkę ulubionej herbaty np. z owoców cytrusowych. Zalewamy wrzątkiem. Ja dodałam jeszcze łyżkę syropu pomarańczowego, 2 pasterki imbirku , kilka goździków i laskę cynamonu. Składniki: torebka herbaty owocowej, 2 plastry pomarańczy, kilka goździkóW, 2 plasterki imbiru, laska cynamonu, łyżeczka konfitury pomarańczowej, opcjonalnie łyżka miodu.
Anka

Komentarze