Jak składacie się z w 95 % ze śledzi, kapusty, łososiów i karpia we wszelakiej postaci to może czas na sałatkowy odwyk? Proponuję przepyszną lekką sałatkę, która idealnie nada się na ostatnie świąteczne spotkania, poświąteczny odwyk czy sylwestrowe domówki. Gotowi?
Składniki:
2 upieczone buraki,
mieszanka sałat,
garść jarmużu,
serek kozi lub serek feta,
konfitura z czerwonej cebuli,
zioła prowansalskie,
granat,
pomarańcze do dekoracji.
Konfitura z czerwonej cebuli:
3 czerwone cebulki kroimy w piórka, zalewamy 2 łyżkami cukru, zalewamy octem balsamicznym i dusimy małym ogniu przez 30 minut.
Na sałacie i jarmużu układamy kawałki upieczonego buraka, pokrojony w małą kostkę ser feta lub kozi, polewamy sokiem z granatu, posypujemy ziarnami granatu. Posypujemy ziołami i podajemy z przepyszną konfiturą z czerwonej cebulki.
Komentarze
Prześlij komentarz