SAŁATKOWE SZALEŃSTWO


Jak składacie się z w 95 % ze śledzi, kapusty, łososiów i karpia we wszelakiej postaci to może czas na sałatkowy odwyk? Proponuję przepyszną lekką sałatkę, która idealnie nada się na ostatnie świąteczne spotkania, poświąteczny odwyk czy sylwestrowe domówki. Gotowi? Składniki: 2 upieczone buraki, mieszanka sałat, garść jarmużu, serek kozi lub serek feta, konfitura z czerwonej cebuli, zioła prowansalskie, granat, pomarańcze do dekoracji. Konfitura z czerwonej cebuli: 3 czerwone cebulki kroimy w piórka, zalewamy 2 łyżkami cukru, zalewamy octem balsamicznym i dusimy małym ogniu przez 30 minut.
Na sałacie i jarmużu układamy kawałki upieczonego buraka, pokrojony w małą kostkę ser feta lub kozi, polewamy sokiem z granatu, posypujemy ziarnami granatu. Posypujemy ziołami i podajemy z przepyszną konfiturą z czerwonej cebulki.

Komentarze