Ten rok nauczył mnie aby odchodzić od utartych schematów zarówno w życiu jak i w kuchni. I ta zupa jest tego najlepszym przykładem:) Miało być tak. Zakochałam sie w mojej nowej książce kucharskiej o smakach Portugalii i bardzo chciałam zrobić pyszną zupę marchewkową. Ale na tym się skończyło, bo okazało się, że mam za mało marchewek:).Ale na szczęście miałam mango, półsłodkie wino, chilli i pyszny włoski ser. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami. I nie bójcie się improwizować w życiu i kuchni:)
Składniki:
4 marchewki,
jedno dojrzałe mango,
ser włoski typu pecorino,
1 serek topiony,
chilli w proszku,
szklanka białego, półsłodkiego wina
papryka słodka,
pieprz,
czosnek,
cebulka,
oliwa z oliwek,
litr wywaru warzywnego .
Na patelni dusimy czosnek i cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, dorzucamy mango, starty serek , dodajemy serek topiony. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut . Dodajemy przyprawy. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Można posypać serkiem przed podaniem albo słodką papryką:)
Anka
Komentarze
Prześlij komentarz