GRECKIE SMAKI


Kiedy byłam na Krecie to zdziwiłam się bardzo, jak bardzo grecka sałatka grecka różni się od naszej polskiej " sałatki greckiej". Pierwsza podstawowa różnica- brak sałaty i bardzo duży kawałek sera feta. Nie wiem czy mi się udało wyczarować podobny smak, bo takich pomidorów i ogórków jak na Krecie to nie mam, ale zapraszam na grecki początek 2017 roku.
składniki : garść rukoli, jedna cebula czerwona, kilka czarnych oliwek, kilka zielonych oliwek, kilka małych pomidorków, kawałek sera feta, 2 łyżki kaparów, kawałek zielonego ogórka, pół czerwonej papryki, pół papryki żółtej. Wszystkie warzywa pokrojone w niezbyt małe kawałki i cebulę posiekaną w pióra wrzucamy do miseczki. Na wierzchu układamy spory plaster sera feta, posypujemy świeżą bazylią i ziołami prowansalskimi. Zamiast robienia specjalnych sosów polałam sałatkę octem balsamicznym, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Smacznego roku:)

Komentarze

  1. Wyglada prosto i apetycznie! Annia jakich oliwek uzywasz? I czy moze byc bazylia suszona?

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyłam oliwek z biedrony:)i dużo kaparów, ale trzeba uważać aby nie było za słono. Może być suszona. Moja ukochana sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok! Dzieki - zrobie dzis na kolacje :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz