JESTEM UZALEŻNIONA OD DYNI
. W tym sezonie przerobiłam chyba 10 dorodnych egzemplarzy. Przerabiałam już wszystkie możliwe wersje zupy dyniowej – od tych na słodko po pikantne z dodatkiem chilli i soku pomarańczowego. I zawsze nie mogę się nadziwić, co można wyczarować z tego warzywa:)
Dzisiaj podzielę się z Wami czymś zupełnie wyjątkowym. Inpsirowaną portugalskim przepisem moją wariację tej zupy. I powiem nieskromnie jedno – jest to najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam w życiu:)
Tym daniem zaczarujecie każdy zimowy dzień, a Wasi domownicy będą mruczeć z rozkoszy:)
A więc do dzieła. Ta zupa jest tak sycąca, że w zupełności wystarczy za pełen obiad. Tylko od Was zależy, czy zrobicie z niej krem czy po prostu zupę z bardzo dużą ilością warzyw. Najważniejsza w tym przepisie jest oczywiście dynia. Najlepiej aby była soczyście pomarańczowa i słodka. Polecam dynię hokaido albo dynię olbrzym.

Składniki:
400 g dyni- może być dynia hokaido, ja zawsze używam dyni olbrzym,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 g ziemniaków,
1 czerwona papryka,
3 małe pomidorki,
2 małe bataty,
2 małe marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
łyżka masła,
łyżka oliwy z pestek winogron,
szklanka jogurtu greckiego albo mleka kokosowego (aczkolwiek wtedy nadamy zupie kokosowego posmaku),
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka czerwona,
kurkuma,
odrbina chili,
imbir,
szczypta cynamonu,
do posypania migdały lub płatki migdałów i natka pietruszki.
1. Wszystkie warzywa pokroić w kawałaki. W dużym rondlu rozgrzać masło, dołożyć oliwę, włożyć czosnek i cebulkę, zarumienić.
2. Dodać pomidory obrane ze skórki, paprykę, marchewki, selera, pietruszkę, dynię i gotować kilka minut. Zalać wodą i gotować kilka minut. Można dodać bulion warzywny do smaku.
3.Dołożyć do zupy ziemniaki i bataty i gotować kilka minut aż do momentu kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Można dodać jogurtu greckiego albo mleka kokosowego pamiętając, że nada zupie specyficznego smaku i aksamitnego wyglądu.
Można zmiksować na krem chociaż mi osobście smakuje bardziej w wersji zupy. Na koniec posypujemy migdałami i natką pietruszki.
Smacznego:)
Seems delicious...couldc you please share recipe in English language
OdpowiedzUsuńI'M ADDICTED TO PUMPKIN. This season I probably processed specimens. I have tried all possible versions of pumpkin soup - from sweet to spicy ones with characteristic chili and orange juice. I'm always amazed at what you can create with these vegetables:) Today I will share with you a completely unique one. My version of this soup is an inspired version of the recipe. I will say one thing immodestly - this is the best pumpkin soup I have ever eaten in my life :) With this dish you will enchant every winter day, and your household will purr with delight :) So let's get started. This soup is so filling that it is enough for a full dinner. It was up to you whether you would make it into a cream or just a soup with a lot of vegetables. The most important thing in this recipe is, of course, the pumpkin. The best solution was juicy orange and sweet. I recommend hokaido pumpkin or giant pumpkin.
OdpowiedzUsuńIngredients: 400 g of pumpkin - you can use Hokaido pumpkin, I always used giant pumpkin, 1 onion, 2 cloves of garlic, 200 g, 1 red pepper, 3 small tomatoes, 2 small sweet potatoes, 2 small carrots, 1 parsley, pieces of celery, a spoon butter, a tablespoon of grapeseed oil, a glass of Greek or coconut milk (but then we will give the soup a coconut flavor), spices: salt, pepper, red pepper, turmeric, a pinch of chili, ginger, a pinch of cinnamon, almonds or almonds and parsley for sprinkling. 1. All vegetable vegetables in pieces. Heat up in a large pot, add olive oil, garlic and onion and brown. 2. Finally, peel the tomatoes, peppers, carrots, celery, parsley, pumpkin and cook for a few minutes. Pour water and I have a few minutes. You can add vegetable broth to taste. 3.Add potatoes and sweet potatoes to the soup and cook for a few minutes until all the vegetables soften. Add salt, pepper and spices. You can add Greek yogurt or coconut milk, remembering that it will give the soup a velvety scent. You can blend it into a cream, although I personally like it better as a soup. Finally, sprinkle with almonds and parsley. Enyoy your meal!