DYNIOWA ROZKOSZ


JESTEM UZALEŻNIONA OD DYNI. W tym sezonie przerobiłam chyba 10 dorodnych egzemplarzy. Przerabiałam już wszystkie możliwe wersje zupy dyniowej – od tych na słodko po pikantne z dodatkiem chilli i soku pomarańczowego. I zawsze nie mogę się nadziwić, co można wyczarować z tego warzywa:) Dzisiaj podzielę się z Wami czymś zupełnie wyjątkowym. Inpsirowaną portugalskim przepisem moją wariację tej zupy. I powiem nieskromnie jedno – jest to najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam w życiu:) Tym daniem zaczarujecie każdy zimowy dzień, a Wasi domownicy będą mruczeć z rozkoszy:) A więc do dzieła. Ta zupa jest tak sycąca, że w zupełności wystarczy za pełen obiad. Tylko od Was zależy, czy zrobicie z niej krem czy po prostu zupę z bardzo dużą ilością warzyw. Najważniejsza w tym przepisie jest oczywiście dynia. Najlepiej aby była soczyście pomarańczowa i słodka. Polecam dynię hokaido albo dynię olbrzym.
Składniki: 400 g dyni- może być dynia hokaido, ja zawsze używam dyni olbrzym, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g ziemniaków, 1 czerwona papryka, 3 małe pomidorki, 2 małe bataty, 2 małe marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, łyżka masła, łyżka oliwy z pestek winogron, szklanka jogurtu greckiego albo mleka kokosowego (aczkolwiek wtedy nadamy zupie kokosowego posmaku), przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma, odrbina chili, imbir, szczypta cynamonu, do posypania migdały lub płatki migdałów i natka pietruszki. 1. Wszystkie warzywa pokroić w kawałaki. W dużym rondlu rozgrzać masło, dołożyć oliwę, włożyć czosnek i cebulkę, zarumienić. 2. Dodać pomidory obrane ze skórki, paprykę, marchewki, selera, pietruszkę, dynię i gotować kilka minut. Zalać wodą i gotować kilka minut. Można dodać bulion warzywny do smaku. 3.Dołożyć do zupy ziemniaki i bataty i gotować kilka minut aż do momentu kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Można dodać jogurtu greckiego albo mleka kokosowego pamiętając, że nada zupie specyficznego smaku i aksamitnego wyglądu. Można zmiksować na krem chociaż mi osobście smakuje bardziej w wersji zupy. Na koniec posypujemy migdałami i natką pietruszki. Smacznego:)

Komentarze

  1. Seems delicious...couldc you please share recipe in English language

    OdpowiedzUsuń
  2. I'M ADDICTED TO PUMPKIN. This season I probably processed specimens. I have tried all possible versions of pumpkin soup - from sweet to spicy ones with characteristic chili and orange juice. I'm always amazed at what you can create with these vegetables:) Today I will share with you a completely unique one. My version of this soup is an inspired version of the recipe. I will say one thing immodestly - this is the best pumpkin soup I have ever eaten in my life :) With this dish you will enchant every winter day, and your household will purr with delight :) So let's get started. This soup is so filling that it is enough for a full dinner. It was up to you whether you would make it into a cream or just a soup with a lot of vegetables. The most important thing in this recipe is, of course, the pumpkin. The best solution was juicy orange and sweet. I recommend hokaido pumpkin or giant pumpkin.

    Ingredients: 400 g of pumpkin - you can use Hokaido pumpkin, I always used giant pumpkin, 1 onion, 2 cloves of garlic, 200 g, 1 red pepper, 3 small tomatoes, 2 small sweet potatoes, 2 small carrots, 1 parsley, pieces of celery, a spoon butter, a tablespoon of grapeseed oil, a glass of Greek or coconut milk (but then we will give the soup a coconut flavor), spices: salt, pepper, red pepper, turmeric, a pinch of chili, ginger, a pinch of cinnamon, almonds or almonds and parsley for sprinkling. 1. All vegetable vegetables in pieces. Heat up in a large pot, add olive oil, garlic and onion and brown. 2. Finally, peel the tomatoes, peppers, carrots, celery, parsley, pumpkin and cook for a few minutes. Pour water and I have a few minutes. You can add vegetable broth to taste. 3.Add potatoes and sweet potatoes to the soup and cook for a few minutes until all the vegetables soften. Add salt, pepper and spices. You can add Greek yogurt or coconut milk, remembering that it will give the soup a velvety scent. You can blend it into a cream, although I personally like it better as a soup. Finally, sprinkle with almonds and parsley. Enyoy your meal!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz