Jakie powinno być idealne menu sylwestrowe? Lekkie, zdrowe, pyszne, oryginalne. A więc do dzieła. Proponuję : kubeczki łososiowe, zupę z mango i chilii oraz pyszne sałatki z burakiem w roli głównej. Przemyciłam również dynie.
Łosowie kubeczki
Składniki:
300 gram łososia,
opakowanie serka śmietankowego,
2 plastry cytryny,
rukola,
koperek,
pieprz ,
oliwa.
Kubeczek nakrapiamy oliwą. Wykładamy łososia. Przygotowujemy serek, który mieszamy z kawałkami łososia, sokiem z cytryny, pieprzem i koperkiem. Wykładamy kubeczki łososiowe serkowym nadzieniem, przykrywamy łososiem, zawijamy kubeczki w folię i chowamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy rukolą i cytryną.
Krem z mango

Ten rok nauczył mnie aby odchodzić od utartych schematów zarówno w życiu jak i w kuchni. I ta zupa jest tego najlepszym przykładem:) Miało być tak. Zakochałam sie w mojej nowej książce kucharskiej o smakach Portugalii i bardzo chciałam zrobić pyszną zupę marchewkową. Ale na tym się skończyło, bo okazało się, że mam za mało marchewek:).Ale na szczęście miałam mango, półsłodkie wino, chili i pyszny włoski ser. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami. I nie bójcie się improwizować w życiu i kuchni.
Składniki:
4 marchewki,
jedno dojrzałe mango,
ser włoski typu pecorino,
1 serek topiony,
chilli w proszku,
szklanka białego, półsłodkiego wina,
papryka słodka,
pieprz,
czosnek,
cebulka,
oliwa z oliwek,
litr wywaru warzywnego .
Na patelni dusimy czosnek i cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, dorzucamy mango, starty serek , dodajemy serek topiony. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy wina i gotujemy około 30
minut . Dodajemy przyprawy. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Można posypać serkiem przed podaniem albo słodką papryką.
Sałatka "Buraczny odlot"
Proponuję przepyszną lekką sałatkę, która idealnie nada się na sylwestrowe domówki i przyjęcia.
Składniki:
2 upieczone buraki,
mieszanka sałat,
garść jarmużu,
serek kozi lub serek feta,
konfitura z czerwonej cebuli,
zioła prowansalskie,
granat,
pomarańcze do dekoracji.
Konfitura z czerwonej cebuli: 3 czerwone cebulki kroimy w piórka, zalewamy 2 łyżkami cukru, zalewamy octem balsamicznym i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Na sałacie i jarmużu układamy kawałki upieczonego buraka, pokrojony w małą kostkę ser feta lub kozi, polewamy sokiem z granatu, posypujemy ziarnami granatu. Posypujemy ziołami i podajemy z przepyszną konfiturą z czerwonej cebulki.
Błyskawiczna sałatka z awokado i ananasa
Uwielbiam tą sałatkę, bo jest prosta, szybka w przygotowaniu a jednocześnie smaczna i wyrafinowana.
Składniki;
mieszanka sałat,
kawałek ananasa,
awokado,
kilka posiekanych orzechów,
ocet balsamiczny,
olej sezamowy
ser pleśniowy,
natka pietruszki.
Wszystkie składniki kroimy na bardzo małe kawałki, na wierzch posypujemy serem pleśniowym ,pietruszką i polewamy sosem cytrynowo- sezamowym.
Sos cytrynowo- sezamowy:
sok z jednej cytryny,
łyżka oleju sezamowego ,
łyżka octu balsamicznego.
Sałatka z buraka i dyni
Składniki:
2 upieczone buraki
kawałek upieczonej dyni
sól,
pieprz,
jarmuż,
sos cytrynowo- sezamowy.
Upieczone warzywa kroimy w małe kawałki, układamy na mieszance sałat. Posypujemy serem kozim lub serem feta. Posypujemy kawałkami orzechów włoskich i polewamy sokiem cytrynowo-sezamowym.
Melanż buraka i pomarańczka
Składniki:
1 surowy burak,
1 pomarańcze ,
garść jarmużu,
orzechy,
natka pietruszki
Kroimy buraka w małe kawałki. Na liściach jarmużu układamy buraka i kawałki pomarańczy. Można posypać orzechami, posypać grubo natką pietruszki i polewamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
Smacznego sylwestra!
fajne menu! Zupa z mango i buraczany odlot wygladaja przepysznie :P Dzieki!!!
OdpowiedzUsuńDZIĘKI:) Ja jestem uzależniona od łososia, chociaż cała reszta też fajna i to nie tylko na sylwestra:)
OdpowiedzUsuń