CAŁA SALA JE ŁOSOSIA...CZYLI MENU SYLWESTROWE


Jakie powinno być idealne menu sylwestrowe? Lekkie, zdrowe, pyszne, oryginalne. A więc do dzieła. Proponuję : kubeczki łososiowe, zupę z mango i chilii oraz pyszne sałatki z burakiem w roli głównej. Przemyciłam również dynie. Łosowie kubeczki Składniki: 300 gram łososia, opakowanie serka śmietankowego, 2 plastry cytryny, rukola, koperek, pieprz , oliwa. Kubeczek nakrapiamy oliwą. Wykładamy łososia. Przygotowujemy serek, który mieszamy z kawałkami łososia, sokiem z cytryny, pieprzem i koperkiem. Wykładamy kubeczki łososiowe serkowym nadzieniem, przykrywamy łososiem, zawijamy kubeczki w folię i chowamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy rukolą i cytryną. Krem z mango
Ten rok nauczył mnie aby odchodzić od utartych schematów zarówno w życiu jak i w kuchni. I ta zupa jest tego najlepszym przykładem:) Miało być tak. Zakochałam sie w mojej nowej książce kucharskiej o smakach Portugalii i bardzo chciałam zrobić pyszną zupę marchewkową. Ale na tym się skończyło, bo okazało się, że mam za mało marchewek:).Ale na szczęście miałam mango, półsłodkie wino, chili i pyszny włoski ser. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami. I nie bójcie się improwizować w życiu i kuchni. Składniki: 4 marchewki, jedno dojrzałe mango, ser włoski typu pecorino, 1 serek topiony, chilli w proszku, szklanka białego, półsłodkiego wina, papryka słodka, pieprz, czosnek, cebulka, oliwa z oliwek, litr wywaru warzywnego . Na patelni dusimy czosnek i cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, dorzucamy mango, starty serek , dodajemy serek topiony. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy wina i gotujemy około 30 minut . Dodajemy przyprawy. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Można posypać serkiem przed podaniem albo słodką papryką. Sałatka "Buraczny odlot"
Proponuję przepyszną lekką sałatkę, która idealnie nada się na sylwestrowe domówki i przyjęcia. Składniki: 2 upieczone buraki, mieszanka sałat, garść jarmużu, serek kozi lub serek feta, konfitura z czerwonej cebuli, zioła prowansalskie, granat, pomarańcze do dekoracji. Konfitura z czerwonej cebuli: 3 czerwone cebulki kroimy w piórka, zalewamy 2 łyżkami cukru, zalewamy octem balsamicznym i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na sałacie i jarmużu układamy kawałki upieczonego buraka, pokrojony w małą kostkę ser feta lub kozi, polewamy sokiem z granatu, posypujemy ziarnami granatu. Posypujemy ziołami i podajemy z przepyszną konfiturą z czerwonej cebulki. Błyskawiczna sałatka z awokado i ananasa
Uwielbiam tą sałatkę, bo jest prosta, szybka w przygotowaniu a jednocześnie smaczna i wyrafinowana. Składniki; mieszanka sałat, kawałek ananasa, awokado, kilka posiekanych orzechów, ocet balsamiczny, olej sezamowy ser pleśniowy, natka pietruszki. Wszystkie składniki kroimy na bardzo małe kawałki, na wierzch posypujemy serem pleśniowym ,pietruszką i polewamy sosem cytrynowo- sezamowym. Sos cytrynowo- sezamowy: sok z jednej cytryny, łyżka oleju sezamowego , łyżka octu balsamicznego. Sałatka z buraka i dyni
Składniki:
2 upieczone buraki kawałek upieczonej dyni sól, pieprz, jarmuż, sos cytrynowo- sezamowy. Upieczone warzywa kroimy w małe kawałki, układamy na mieszance sałat. Posypujemy serem kozim lub serem feta. Posypujemy kawałkami orzechów włoskich i polewamy sokiem cytrynowo-sezamowym. Melanż buraka i pomarańczka
Składniki: 1 surowy burak, 1 pomarańcze , garść jarmużu, orzechy, natka pietruszki Kroimy buraka w małe kawałki. Na liściach jarmużu układamy buraka i kawałki pomarańczy. Można posypać orzechami, posypać grubo natką pietruszki i polewamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Smacznego sylwestra!

Komentarze

  1. fajne menu! Zupa z mango i buraczany odlot wygladaja przepysznie :P Dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. DZIĘKI:) Ja jestem uzależniona od łososia, chociaż cała reszta też fajna i to nie tylko na sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz