Odważny burak





 

Witajcie na   blogu "FioletowyTalerz". Na początku będzie wybuchowo, bordowo i  fioletowo. Pomysł na mojego bloga  narodził się jak gotowałam  ten cudowny krem buraczkowy. Jak szukałam  nazwy dla bloga, to spojrzałam  na mój ukochany talerz  i już  wiedziałam:)

Kto powiedział, że barszcz musi być tradycyjny i nie można go trochę odświeżyć. Przedstawiam  wam przepis na krem  buraczkowy z  winem, sokiem jabłkowym i jabłkiem. Jest cudowne intensywny, co zawdzięcza  przed wszystkim intensywności  pieczonych  buraków.  A więc do dzieła:)
Przyznaję się bez  bicia, że  ten przepis  wcale nie byłby trudny ,gdyby nie  to, że jakimś cudem buraki piekły się około 80 minut! Ale tak naprawdę była to chyba  najtrudniejsza  część całego procesu przygotowywania tej zupy. A więc do dzieła. Nie bójcie się  tego kremu. Naprawdę warto spróbować  czegoś nowego. 


A więc zaczynamy od pieczenia buraków. Jak  wspominałam buraki piekłam w piecu w temperaturze  180 stopni, owinięte w folię  przez  około 80 minut. Pieczone  buraki tworzą tą zupą i nadają jej naprawdę tak cudnego aromatu, że  moja oryginalna  propozycja miała bardzo wielu chętnych:)Bardzo zgrany duet tworzą z kwaskowatym jabłkiem. Jak chcecie zaskoczyć  gości w święta  kreatywnością to polecam:)


 Na patelni, na oleju przez 2-3 minuty  dusimy cebulkę pokrojoną  w piórka i  2 ząbki czosnki. Wrzucamy  do dużego garnka  pokorojone  w małe kawałki  upieczone buraki, pokrojone  w małe kawałeczki obrane jabłko,  zalewamy sokiem, dodajemy  bulionu warzywnego. Można  dolać odrobinę półsłodkiego białego wina.  Dodajemy przyprawy.  Gotujemy aż buraki będą miękkie, czyli  około 20-30 minut. Całość miksujemy w blenderze.   Dla chętnych i kreatywnych wersja z majerankową choinką:) Życzę Wam pięknych doznań smakowych i estetycznych:)


 Anka:)

 Składniki :








6 średniej wielkości buraków
1 jabłko pokrojone w kostkę
 około 750 ml   bulionu warzywnego
 około 200 ml soku jabłkowego
 pół cebuli
 2  ząbki czosnki
sól
pieprz
odrobinka imbiru w proszku
majeranek
 dla odważnych około 100 ml białego półsłodkiego wina


Komentarze

Prześlij komentarz