Przejdź do głównej zawartości

Witajcie na blogu "FioletowyTalerz". Na początku będzie wybuchowo, bordowo i fioletowo. Pomysł na mojego bloga narodził się jak gotowałam ten cudowny krem buraczkowy. Jak szukałam nazwy dla bloga, to spojrzałam na mój ukochany talerz i już wiedziałam:)
Kto powiedział, że barszcz musi być tradycyjny i nie można go trochę odświeżyć. Przedstawiam wam przepis na krem buraczkowy z winem, sokiem jabłkowym i jabłkiem. Jest cudowne intensywny, co zawdzięcza przed wszystkim intensywności pieczonych buraków. A więc do dzieła:)
Przyznaję się bez bicia, że ten przepis wcale nie byłby trudny ,gdyby nie to, że jakimś cudem buraki piekły się około 80 minut! Ale tak naprawdę była to chyba najtrudniejsza część całego procesu przygotowywania tej zupy. A więc do dzieła. Nie bójcie się tego kremu. Naprawdę warto spróbować czegoś nowego.
A więc zaczynamy od pieczenia buraków. Jak wspominałam buraki piekłam w piecu w temperaturze 180 stopni, owinięte w folię przez około 80 minut. Pieczone buraki tworzą tą zupą i nadają jej naprawdę tak cudnego aromatu, że moja oryginalna propozycja miała bardzo wielu chętnych:)Bardzo zgrany duet tworzą z kwaskowatym jabłkiem. Jak chcecie zaskoczyć gości w święta kreatywnością to polecam:)
Na patelni, na oleju przez 2-3 minuty dusimy cebulkę pokrojoną w piórka i 2 ząbki czosnki. Wrzucamy do dużego garnka pokorojone w małe kawałki upieczone buraki, pokrojone w małe kawałeczki obrane jabłko, zalewamy sokiem, dodajemy bulionu warzywnego. Można dolać odrobinę półsłodkiego białego wina. Dodajemy przyprawy. Gotujemy aż buraki będą miękkie, czyli około 20-30 minut. Całość miksujemy w blenderze. Dla chętnych i kreatywnych wersja z majerankową choinką:) Życzę Wam pięknych doznań smakowych i estetycznych:)
Anka:)
Składniki :
6 średniej wielkości buraków
1 jabłko pokrojone w kostkę
około 750 ml bulionu warzywnego
około 200 ml soku jabłkowego
pół cebuli
2 ząbki czosnki
sól
pieprz
odrobinka imbiru w proszku
majeranek
dla odważnych około 100 ml białego półsłodkiego wina
poprosze przepis, bo nie moge znalesc :)))) chlopu na wigile zrobie :)
OdpowiedzUsuńoki zaraz wrzucę:)
OdpowiedzUsuń