Śledzie dla odważnych, czyli odświeżamy tradycję:)

Uwielbiam śledzie i dlatego uważam, że na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Ale co powiecie na oryginalne śledzie? Czy karp musi być na świątecznym stole? Oczywiście, że nie. Polecam wam wyrafinowanego łososia z pomarańczami i żurawiną:) ŚLEDZIKI DLA ODWAŻNYCH składniki: 200 gram filetów śledziowych, 70 gram pokrojonych w drobne plastry pomidrów suszonych, cebulka, 3 łyżki francuskiej musztardy , połowa papryczki chilli, ocet balsamiczny, pieprz, kilka łyżek oleju lnianego. Śledzie najlepiej pokroić na kawałki i włożyć do szerokiej miski. Dodajemy musztardę, papryczkę chili pokrojoną na cienkie plasterki . Doprawiamy świeżym pieprzem i mieszamy. Cebulę i pomidory suszone pokrojone w drobne paski dodajemy do śledzi i mieszamy. Wszystko włożyć do słoika, wlać ocet balsamiczny, olej ze słoika z suszonymi pomidorami oraz kilka łyżek oleju lnianego. Umieszczamy wszystkie składniki w słoiku i odstawiamy na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły. Układamy na paterze. ŚLEDZIE KORZENNE Uwielbiam te śledzie bo są bardzo oryginalne, świąteczne i korzenne. Składniki: 200 gram filetów śledziowych, szklanka białaego albo czerwonego półwytrawnego wina, laska cynamonu, łyżka przyprawy piernikowej, 3 goździki, 3 łyżki ketchupu, kilka pierników do posypania, suszone jabłka, 2 łyżki miodu, połowa białej cebuli. Układamy na paterze pokrojone w paseczki śledzie. Gotujemy na ogniu wino wymieszane z przyprawami i miodem aż pozostanie w garnku 2/3 zawartości. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulkę. Jak zalewa wystygnie mieszamy z ketchupem i zalewamy śledzie. Możemy posypać startymi piernikami, pietruszką i suszonymi jabłkami. SAŁATKA" ŚLEDZIK POD PIERZYNĄ" Ta sałatka jest równie smaczna , co pracochłonna. Ale warto. Unikalne połączenie wielu smaków wynagrodzi wam długie godziny spędzone w kuchni. Składniki: 2 buraki 3 ziemniaki 150 gram filetów śledziowcyh, 4 jajka, majonez, cebula biała, musztrada francuska, natka pietruszki, 100 gram ogórków kiszonych, 50 gram żółtego sera. Gotujemy ziemniaki i buraki. Wszystkie składniki kroimy w bardzo drobne kawałki i układamy warstwowo w przezroczystej misce. Najpierw śledzie wymieszanie z cebulką i musztardą. Na to warstwa majonezu. Następnie ziemniaki i ogórki kiszone I powtórenie warstwa majonezu. Następnie posiekane na drobne kawałki buraczki. Na to ostatnia warstawa majonezu. Na wierzchu umieszczamy posiekane jajka, możemy zetrzeć żółty ser i posypać szczypiorkiem lub pietruszką. ŁOSOŚ Z POMARAŃCZAMI I ŻURAWINĄ Propozycja idealna dla miłośników łososia i odkrywania nowych smaków. Składniki: Kawałek łososia, 3 plastry pomarańczy, 2 łyżeczki żurawiny, łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku, sok z jedne pomarańczy, oliwa z oliwek. Łososia moczymy przez pół godziny w marynacie przygotowanej z soku z pomarańczy, łyżki oliwy z oliwej, słodkiej i pikantnej papryki w proszki. Układamy na łososiu 3 plastry pomarańczy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Na upieczonego łososia nakładamy łyżkę żurawiny. SMACZNYCH ŚWIĄT:)

Komentarze