Uwielbiam śledzie i dlatego uważam, że na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Ale co powiecie na oryginalne śledzie? Czy karp musi być na świątecznym stole? Oczywiście, że nie. Polecam wam wyrafinowanego łososia z pomarańczami i żurawiną:)
ŚLEDZIKI DLA ODWAŻNYCH
składniki:
200 gram filetów śledziowych,
70 gram pokrojonych w drobne plastry pomidrów suszonych,
cebulka,
3 łyżki francuskiej musztardy ,
połowa papryczki chilli,
ocet balsamiczny,
pieprz,
kilka łyżek oleju lnianego.
Śledzie najlepiej pokroić na kawałki i włożyć do szerokiej miski. Dodajemy musztardę, papryczkę chili pokrojoną na cienkie plasterki . Doprawiamy świeżym pieprzem i mieszamy.
Cebulę i pomidory suszone pokrojone w drobne paski dodajemy do śledzi i mieszamy. Wszystko włożyć do słoika, wlać ocet balsamiczny, olej ze słoika z suszonymi pomidorami oraz kilka łyżek oleju lnianego.
Umieszczamy wszystkie składniki w słoiku i odstawiamy na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły. Układamy na paterze.
ŚLEDZIE KORZENNE
Uwielbiam te śledzie bo są bardzo oryginalne, świąteczne i korzenne.
Składniki:
200 gram filetów śledziowych,
szklanka białaego albo czerwonego półwytrawnego wina,
laska cynamonu,
łyżka przyprawy piernikowej,
3 goździki,
3 łyżki ketchupu,
kilka pierników do posypania,
suszone jabłka,
2 łyżki miodu,
połowa białej cebuli.
Układamy na paterze pokrojone w paseczki śledzie. Gotujemy na ogniu wino wymieszane z przyprawami i miodem aż pozostanie w garnku 2/3 zawartości. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulkę. Jak zalewa wystygnie mieszamy z ketchupem i zalewamy śledzie. Możemy posypać startymi piernikami, pietruszką i suszonymi jabłkami.
SAŁATKA" ŚLEDZIK POD PIERZYNĄ"
Ta sałatka jest równie smaczna , co pracochłonna. Ale warto. Unikalne połączenie wielu smaków wynagrodzi wam długie godziny spędzone w kuchni.
Składniki:
2 buraki
3 ziemniaki
150 gram filetów śledziowcyh,
4 jajka,
majonez,
cebula biała,
musztrada francuska,
natka pietruszki,
100 gram ogórków kiszonych,
50 gram żółtego sera.
Gotujemy ziemniaki i buraki. Wszystkie składniki kroimy w bardzo drobne kawałki i układamy warstwowo w przezroczystej misce. Najpierw śledzie wymieszanie z cebulką i musztardą. Na to warstwa majonezu. Następnie ziemniaki i ogórki kiszone I powtórenie warstwa majonezu. Następnie posiekane na drobne kawałki buraczki. Na to ostatnia warstawa majonezu. Na wierzchu umieszczamy posiekane jajka, możemy zetrzeć żółty ser i posypać szczypiorkiem lub pietruszką.
ŁOSOŚ Z POMARAŃCZAMI I ŻURAWINĄ
Propozycja idealna dla miłośników łososia i odkrywania nowych smaków.
Składniki:
Kawałek łososia,
3 plastry pomarańczy,
2 łyżeczki żurawiny,
łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku,
sok z jedne pomarańczy,
oliwa z oliwek.
Łososia moczymy przez pół godziny w marynacie przygotowanej z soku z pomarańczy, łyżki oliwy z oliwej, słodkiej i pikantnej papryki w proszki. Układamy na łososiu 3 plastry pomarańczy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Na upieczonego łososia nakładamy łyżkę żurawiny.
SMACZNYCH ŚWIĄT:)
Komentarze
Prześlij komentarz